Over ons bedrijf

Jan met merries en veulen

Gelegen in het Gelderse Laren in de Achterhoek vindt u ons bedrijf op het schitterende landgoed Verwolde. Op deze makkelijk bereikbare lokatie (slechts 10 minuten vanaf de A1) lopen de merries bij elkaar op riante weilanden te midden van de bossen van het landgoed.

Wij zijn een traditionele hengstenhouderij, dat wil zeggen dat in de koppels merries een schouwhengst (Welsh A) loopt die aangeeft of uw merrie hengstig is. Wij hebben in het dekseizoen 3 merrie koppels; 1 voor merries met veulen, 1 voor merries zonder veulen en 1 voor merries met extra behoeften.

Als de merrie goed hengstig is wordt zij op natuurlijke wijze gedekt door 1 van de hengsten op ons station of geïnsemineerd met een andere hengst van uw keuze.

Wij zijn bij ons weten binnen de (KWPN) warmbloed rijpaarden fokkerij één van de weinige hengstenhouders in Nederland die nog op de natuurlijke manier dekken!!! 

Het grote voordeel voor uw merrie is dat zij de hele dag kan weiden, geen stress heeft door onnodig scannen en daardoor beter (=makkelijker) drachtig wordt. Het bijkomende voordeel voor u is dat de veterinaire kosten (scannen) tot een minimum beperkt blijven.

Koppel merries op de weide

Kortom een natuurlijke manier van fokken die uw merrie en u zeker zal aanspreken!!!

VRIJ UNIEK VOOR NEDERLANDSE BEGRIPPEN IS, DAT WIJ GRATIS EN DUS ALS EXTRA SERVICE HET VOLGENDE AANBIEDEN:
Alle merries die binnen komen, met eventuele veulens, worden door ons ontwormt conform onze ontwormingsstrategie die in samenwerking met de DAC Zutphen-Laren is opgesteld.

EEN ANDER BIJZONDER EXTRA IS:
Merries die in een matige en of schrale conditie worden aangeleverd, krijgen in onderling overleg met de eigenaar, een aparte behandeling. Dit met name, om u als eigenaar, een grotere kans op drachtigheid te bieden. Mocht u, om wat voor een reden dan ook, uw merrie liever op stal hebben dan bestaat hiervoor de mogelijkheid. Echter, gebaseerd op onze ervaring en de wetenschap, raden wij u dit ten zeerste af, daar de eirijping optimaal is bij warmte en zonlicht.

Op ±21 dagen na de eerste dekking wordt uw merrie gescand op dracht en kunt u haar, bij dracht, weer ophalen. Ook voor merries die meer veterinaire begeleiding nodig hebben om tot dracht te komen, staat onze dierenarts klaar.

Onze hengsten leven “the good life” iedere dag gaan ze een dagdeel naar buiten, kunnen uitzien over de merriekoppels en hebben naast hun krachtvoer rantsoen de gehele dag ruw voer tot hun beschikking. Dit is aan ze te merken, buiten het dekseizoen zijn ze rustig, tevreden en genieten van het leven. In het dekseizoen spelen de hormonen een grotere rol maar blijven ze gemakkelijk in de omgang, ons inziens komt dit ook doordat ze gewoon (ook tijdens het dekseizoen) naar buiten gaan en zo natuurlijk paard kunnen zijn.

Schouwhengst op de weide

Door onze natuurlijke manier van werken (schouwen, weiden en NATUURLIJK dekken) hebben wij ieder seizoen drachtigheidspercentages van boven de 90%, terwijl op onze hengstenhouderij een meer dan proportioneel aantal zogenaamde "probleemmerries" wordt aangeboden!!!

Komt u, na het maken van een afspraak, gerust eens langs om kennis te maken met ons bedrijf, kennis te maken met onze hengsten en u door ons te laten adviseren voor uw eventuele hengstenkeuze.

Een afspraak is noodzakelijk zodat wij ook de tijd kunnen nemen voor uw bezoek, bovendien is de koffie dan bijna klaar (vers is lekkerder!)